Kicsit furcsán hangozhat, elsőre én is “megijedtem” a recepttől, de aki szereti ezt az ízvilágot, biztos kedvelni fogja ezt a receptet. Gyerekek szerintem már kevésbé 🙂
Hozzávalók a tésztához:
2 dkg instant élesztő
2,5 evőkanál langyos víz
24 dkg finomliszt (lehet Graham liszt is)
1-1 mokkáskanál méz (cukor is lehet)
só és őrölt koriánder
8 dkg Rama
0,75 dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg friss paraj
só
2-3 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,4 dl olaj (ez lehet akár tökmagolaj vagy olívaolaj is)
8 dkg tisztított napraforgómag (szotyi 😀 )
3 tojás
2 dl tejföl
10 dkg ementáli sajt
1-1 mokkáskanál őrölt fehérbors és reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk, 10-15 perc alatt felfuttatjuk, majd a többi szoba-hőmérsékletű hozzávalóval bedagasztjuk. Akkor jó, ha könnyen kezelhető tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától. Langyos helyen, konyharuhával letakarva addig pihentetjük, amíg a rávaló elkészül. Ehhez a parajt leszárazzuk és a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Ezután enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, s amikor újra forrni kezd, leszűrjük. Hideg vízzel leöblítjük, a parajt kissé kinyomkodjuk és néhány vágással durvára daraboljuk. A hagymát meg a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk és az olajban üvegesre sütjük. A parajt rádobjuk, majd lefödve, kis lángon 5-6 percig pároljuk, végül hagyjuk kihűlni. A tisztított napraforgómagot szárazon megpirítjuk. A tojásokat kissé fölverjük és először a tejfölt, azután a reszelt sajtot is hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük, majd a napraforgómagot is belekeverjük. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát Ramával kikenünk és a tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. A hagymás parajt a tejfölös massza kétharmadával összekeverjük, egyenletesen a tésztára halmozzuk. A maradék tejfölös tojást a tetejére öntjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175-180 °C) 35 percig sütjük.