Házi sajt

A családunkban mindenki nagyon szereti a sajtot, így van amikor készítünk igazi, házi sajtot. Most egy nagyon egyszerű, fokhagymás-petrezselymes változatot készítettünk, és ezt szeretnénk megosztani nektek.

s4

Hozzávalók:

  • Lehetőség szerint friss házi tej (mi a vásárcsarnokban vettünk) , de legalábbis nem hőkezelt, nem tartósított
  • 5-10%-os biológiai erjesztésű ecet,
  • fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)

Elkészítés:

  1. A tejet egy  lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. petrezselyem).
  2. Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 5 evőkanálnyi  ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni a savó és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
  3. Ezután egy függöny-, tüll-,  gézdarab, vagy harisnya segítségével öntsük le a savót, és a szűrőként használt harisnyán fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék savó is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.s1
  4. Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.

s3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s