Medvehagymás pogácsa

Itt a medvehagyma szezon, és mivel nálunk a kertben is van, így bőven áll itthon rendelkezésünkre. Ez a kedvenc pogácsa receptünk.

pogi

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 4 tojás
  • 50 dkg Rama
  • 2 pohár (4 dl) zsíros tejföl
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 tk cukor
  • 2 csokor medvehagyma
  • reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
  2. Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
  3. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
  4. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
  5. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
  6. Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
  7. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.

IMG_20130424_201244 8.,A tepsibe helyezett pogácsákat – egy ecset vagy toll segítségével – felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük. Van, amelyiknek a tetejére is teszünk medvehagymát.

9., 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s