Paradicsomos-túrós pitetorta

pite2

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg gouda sajt (cheddar, trappista…)
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg ricotta (vagy krémes állagú túró)
  • 8-10 db paradicsom
  • 1 dl hideg víz
  • őrölt bors
  • bazsalikom (vagy petrezselyemzöld)
  • olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze 1/2 teáskanál sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljük bele 5 dkg sajtot.  Ezután apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle könnyen nyújtható tésztát. Csomagoljuk be fóliába, majd tegyük hűtőbe 30 percre.

A ricottát (vagy krémes állagú túrót) ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot, és keverjük alaposan össze.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ezután az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor.

A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben.

A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süssük kb. 15 percig.
Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig hűlni.

Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. Közben mikor már majdnem kész, vegyük ki, és tegyünk a tetejére sajtot, majd rakjuk vissza a sütbe, hogy szépen rápiruljon.

pite

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s