Vaníliás karácsonyi torta

Ezt a finom receptet a Nők Lapja Advent-ben találtuk, és muszáj volt elkészítenünk. Sajnos tortaforma éppen nem állt rendelkezésünkre, így tepsiben készült, de így is nagyon mutatós lett.

IMG_0898

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 tojásfehérje
  • 1 púpozott tk. sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl hideg habtejszín
  • 1 tasak zselatinfix
  • mandula, dekorcukor  a díszítéshez

Elkészítés:

  • A lágy vajat keverjük egészen habosra a porcukorral.
  • A sütőporral elkevert lisztet szitáljuk a vajas részhez.
  • Adjuk hozzá a tejet, keverjük el, majd óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert tojásfehérjéket.
  • Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, szedjük át bele a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük.
  • A krémhez a tejszínt enyhén verjük fel, adjuk hozzá  a zselatin fixet, majd verjük keményre a tejszínt.
  • A mascarponet keverjük el a vaníliás cukorral, ízlés szerint még egy kis porcukorral, és forgassuk óvatosan a tejszínhabhoz.
  • A kihűlt tortát vágjuk 2 vagy 3 lapra.
  • Rétegezzük össze a tortát a krém felével, és vonjuk be a másik felével.
  • Szórjuk meg mandulával, esetleg dekorcukorral.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s